Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Fleurige huis- en tuintips voor februari

Februari is de uitgelezen maand om het binnen en buiten op te vrolijken. Tref ook alvast wat voorbereidingen voor het nieuwe tuinseizoen! De dagen zijn gelukkig alweer iets langer licht en de frisgroene puntjes van de voorjaarsbollen steken steeds hoger de grond uit. Ben je afgelopen herfst vergeten narcissen, tulpen, blauwe druifjes of krokussen in de tuin of terras- en balkonpotten te planten? Niet getreurd! Je vindt in ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde nu heel veel bloeiende bloembollen 'op pot', in glas of mand. Daarmee fleur je huis, tuin en balkon in een handomdraai op. Lees onze fleurige huis- en tuintips voor de maand februari.

10 februaritips

  1. Creëer lentesfeer met voorjaarsbollen

Vul bakken, potten en manden met bloeiende voorjaarsbolletjes, zoals sneeuwklokjes, mininarcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe of witte druifjes. In ons tuincentrum koop je ze ook kant-en-klaar in mooie glazen bakken, manden, potten of schalen. Ga voor een leuke mix van verschillende bolletjes of kies voor één soort. Dat zijn ook leuke cadeaus voor Valentijnsdag! Zet de bolletjes zowel binnen als buiten. Op het terras of balkon heb je er langer plezier van vanwege de relatief hoge warmte binnen. Wanneer de bolletjes zijn uitgebloeid, plant je ze in de tuin zodat ze volgend jaar weer bloeien. 

Bloembollen voorjaar

  1. Verwijder uitgebloeide narcissenbloemen

Verwijder de uitgebloeide bloemen van de narcissen die je afgelopen najaar in de tuin of balkonpotten hebt geplant. Dan bloeien ze langer en steken ze hun energie niet in het vormen van zaden. Laat het blad van deze en alle andere voorjaarsbollen gewoon zitten en afsterven, want daar halen de bollen hun bloeikracht uit voor volgend jaar. 

  1. Verzorg de kerstroos

De kerstroos (Helleborus) bloeit nu ook prachtig, zowel in potten als in de volle grond. Een echte aanrader, want het hele jaar door houdt deze vaste, winterharde plant zijn mooie groene blad. Als dat blad bruine randen of zwarte vlekken heeft, knip je dat gewoon af. Zo voorkom je dat schimmelziektes zich verspreiden en bovendien zie je de elegante bloemen dan nog beter. Er vormt zich vervolgens vanzelf weer fris groen blad. De kerstroos houdt van een plek in halfschaduw. Geef hem aan het begin van het voorjaar wat kalk en organische mest. Verder heb je er geen omkijken naar.

  1. Splits grote pollen sneeuwklokjes

Ze bloeien dit jaar relatief laat, die prachtige sneeuwklokjes. Ze kunnen zich heerlijk uitbreiden tot hele witte 'tapijten'. Om ze te verjongen en meer groeiruimte te geven, spit je ze na de bloei uit, om ze vervolgens te splitsen en op een andere plek in de tuin te planten. Of doe ze een andere tuinliefhebber cadeau.

  1. Plant (bessen)struiken en fruit(bomen)

Als het niet vriest en de grond niet bevroren is, plant je nu prima bladloze struiken, hagen en (kleine) bomen. Denk aan bloeiende rozenstruiken, maar bijvoorbeeld ook aan struiken met eetbare bessen of struiken waarin vogels kunnen nestelen en/of beschutting en voedsel vinden, zoals een meidoorn. Hagen bieden net zoals een schutting privacy en beschutting en zijn beter voor de biodiversiteit. Bovendien nemen ze regenwater op en werken ze verkoelend op een bloedhete dag.

  1. Verwelkom vogels in de tuin

Help je gevederde vrienden de winter door met ongezouten pinda’s, zaden, pitten, vetbollen of speciale, zoutloze vogelpindakaas. Lok ze naar je tuin of balkon zodat ze je straks helpen in je strijd tegen slakken, luizen, rupsen en andere tuinplagen. Zet ook een waterschaaltje met lauwwarm drinkwater voor de vogels neer. Ze gaan ook weer nestelen en broeden. Dus hang een nestkastje op of maak de nestkastjes die je al hebt schoon met heet water en een harde borstel.

  1. Bind uitlopende klimplanten vast

Bind klimplanten vast

Klimplanten, zoals klimrozen en kamperfoelies, beginnen al groene oogjes en blaadjes te vormen. Bind deze vast om te voorkomen dat hun stengels bij harde wind en storm afbreken. Bovendien zijn ze nu nog makkelijk te leiden. Bind de hoofdtakken van klimrozen zo horizontaal mogelijk vast. Uit de horizontaal geleide hoofdtakken groeien de jonge uitlopers die rijk zullen bloeien, verticaal omhoog.

  1. Controleer planten en stekken in de winterberging

Vorstgevoelige planten, zoals de potgeranium en fuchsia, die je in de schuur, garage of een onverwarmde (zolder)kamer hebt staan, hebben nu weinig water nodig. Voel aan de potgrond of deze nog vochtig of kurkdroog is voordat je ze een beetje water geeft. Laat ze af en toe luchten en voldoende daglicht vangen door de deur van de garage of schuur open te zetten. Verwijder zieke en dorre stengels en bladeren.

  1. Vergroen de huiskamer

Je hebt vast nog wel ergens plek voor een opvallende bladplant, een hangend 'luchtplantje', zoals de Tillandsia, een verzameling kleine kamerplantjes of een vrolijk bloeiende begonia, primula of kalanchoë. Groen in huis zorgt voor een aangename, ontspannen sfeer en het verzorgen van je nieuwe huisgenoten groeit al snel uit tot een fijne hobby.

  1. Zoek iets fleurigs uit voor Valentijnsdag

Een mooi boeket is altijd een schot in de roos, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een mooie kamerplant of voorjaarsbloeier of een paar bloesemtakken (vers of van kunststof). In ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde vind je gegarandeerd een hartverwarmend cadeau. 

Begin ook nu al met het verwijderen van onkruid. Dat is nu nog goed zichtbaar en ook makkelijk met wortel en al uit te trekken of uit te steken. Ruim de schuur of garage op, loop je tuingereedschap na en maak alvast potten en bakken schoon voordat je ze straks weer gaat beplanten. Genoeg te doen! Heb je advies of het juiste gereedschap nodig? Kom langs in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde en begin dit tuinseizoen goed.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
Onze winkels