Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Kuip- en potplanten verzorgen

De lente komt in zicht! Je kunt je nu al uitleven met bloeiende voorjaarsbolletjes, violen en primula's voor een flinke dosis vrolijke kleuren op je terras of balkon. Die kunnen ook best wel wat kou aan. Het is ook een goede tijd om de vorstgevoelige pot- en kuipplanten die je nu in de winterberging hebt staan te controleren en te verzorgen. En ze langzaamaan klaar te stomen voor het nieuwe tuinseizoen. Ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde geeft je een paar handige tips & tricks.

Kuip- en potplanten in de winterberging: hoe en wat

Vroeger werden kuipplanten in de winter in een serre of oranjerie gezet om ze daar te laten overwinteren. Dat waren vooral vorstgevoelige, mediterrane soorten, zoals citroen- en sinaasappelboompjes. Vandaar de naam 'oranjerie'. Tegenwoordig bedoelen we met 'kuipplanten' eigenlijk alle vorstgevoelige planten en struiken, zoals oleander, olijf, bougainville, Mandevilla en mannentrouw (Plumbago). Die staan in een 'kuip', grote pot of bak, zodat je ze aan het eind van de herfst, begin winter, naar een vorstvrije plek kunt verplaatsen. Dat kan bijvoorbeeld in de schuur, garage, kas of een onverwarmde kamer. Daarnaast heb je vorstgevoelige potplanten, zoals de potgeranium (Pelargonium), citroenverbena (Verveine) en fuchsia's. Deze populaire balkon- en terrasplanten en de stekken ervan laat je ook overwinteren op een vorstvrije plek.

Pot- en kuipplanten verzorgen: de do's and don'ts!

Verzorgingstips voor je winterslapers

  1. Zorg voor licht en ventilatie: Zet, afhankelijk van de ruimte waar je vorstgevoelige planten overwinteren, regelmatig een deur of raam open, zodat je planten frisse lucht en voldoende licht krijgen.
  2. Geef weinig tot geen water: Je planten zijn in winterslaap. Het is nog koud en relatief donker. Het is verbazingwekkend hoe weinig water ze nu nodig hebben. Vooral als ze in de schuur of garage staan. De gouden truc om te weten of ze water nodig hebben? Voel met je vingers aan de aarde! Is deze kurkdroog, dan geef je ze een klein beetje water. Is de aarde nog vochtig? Dan hebben ze niks nodig.
  3. Opfrisbeurt: Controleer regelmatig of er geen spintmijten of andere beestjes en dorre bladeren aan je planten zitten. Verwijder die dan meteen, zodat je planten gezond blijven en de groene bladeren meer licht vangen.

Pot- en kuipplanten verzorgen: de do's and don'ts!

Wanneer kunnen ze weer naar buiten?

Afhankelijk van het weer, kunnen je kuip- en potplanten in principe pas met IJsheiligen (medio mei) naar buiten. Dat doe je niet in een keer, want de overgang moet niet te groot voor ze zijn. Je laat ze eerst 'afharden' en zet ze beter niet meteen in de volle zon. Wanneer het tijd is om 'de bloemetjes weer buiten te zetten' geven we je natuurlijk weer de nodige praktische tips en informatie. Ondertussen kun je ook aan de slag met het verpotten van je kamerplanten. Daarover binnenkort meer, of laat je in ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde informeren door een van onze medewerkers.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
Onze winkels