Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

15 tuin- en balkontips voor september

15 tuin- en balkontips voor september

September: het kan nog flink nazomeren of maakt de herfst dit jaar vroeg zijn opwachting? Waarschijnlijk is de grootste hitte wel achter de rug, waardoor we weer van alles kunnen planten. En het is ook alweer bijna tijd om voorjaarsbollen te poten! Kortom, wat de weergoden ook voor ons in petto hebben: er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon

Plant winterheide en asters in de volle grond

15 tuinklussen voor de nazomer

 1. Blijf de uitgebloeide bloemen van tuin- en potplanten, zoals rozen, dahlia’s, begonia’s, cosmea’s, vlinderstruiken en potgeraniums, verwijderen om ervoor te zorgen dat ze langer doorbloeien.
 2. Neem stekken van kruiden en vorstgevoelige (pot)planten, zoals potgeraniums en fuchsia's. 
 3. Vervang eenjarige zomerbloeiers in potten en (hang)manden langzaamaan door chrysanten, margrieten, heide, winterviolen, asters en cyclamen. Vul deze bloeiers aan met mooie wintergroene of grijze bladplanten, zoals wintergroene klimop, hulst, skimmia of de kerrieplant (Helichrysum petiolare of italicum) met lange grijze ranken.
 4. Bij aanhoudende natte perioden kun je beginnen met het weghalen van de waterschotels onder potten en bakken. Maak de schotels schoon en berg ze op in de schuur of garage. Let er wel op dat je hangmanden tegen de schutting, schuur of gevel niet uitdrogen. Deze vangen doorgaans minder regen op. Dat geldt ook voor potplanten met grote overhangende bladeren, zoals hosta's.
 5. Het najaar is een prima tijd om te planten, te verplanten en planten te delen of splitsen. Het wordt tegenwoordig 'de tweede lente' of 'het vergeten tuinseizoen' genoemd. De grond is namelijk nog warm en vochtig genoeg. Fleur je tuin of balkon op met bij- en vlindervriendelijke laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum spectabile), koninginne- of leverkruid (Eupatorium), zonnehoed (Echinacea of Rudbeckia), zonnekruid (Helenium), herfstasters, herfstanemonen en herfstcyclamen. Combineer ze met mooie siergrassen met wuivende pluimen, die ook in de winter voor een mooi plaatje zorgen.

Plant winterheide in bloembakken

 1. Vaste planten die je nu prima kunt scheuren, splitsen of delen om ze te vermeerderen en/of te verjongen zijn onder andere ereprijs (Veronica), hosta, phlox, scharnierplant, vrouwenmantel (Alchemilla mollis), zonnekruid (Helenium) en zonnehoed (Rudbeckia).
 2. Plant een (wintergroene) haag of bessenstruik. Veel vogels en ook egels zullen je hier dankbaar voor zijn. De vogels en egels helpen je bovendien met het bestrijden van slakken. En onze gevederde vrienden zorgen voor wat afleiding en plezier in de komende donkere wintermaanden.
 3. Snoei groenblijvende struiken en hagen nog een keer in vorm, zodat ze mooi strak de winter ingaan.
 4. Snoei frambozen- en bessenstruiken na de laatste oogst terug. Verwijder bladeren boven druiventrossen en boven de laatste rijpende tomaten, zodat ze elk straaltje zon vangen. Top de tomatenplanten (verwijder de hoofdsteel boven de hoogste tomatentros), zodat hun energie niet naar de vorming van nieuwe bladeren maar naar de vruchten gaat. Verwijder bij eetbare gewassen ook bladeren die zijn aangetast door meeldauw of andere schimmels of ziekten.
 5. Het najaar is ook een goede tijd om fruit- en notenbomen te planten. Denk aan een amandelboom of aan appel- en perenbomen. Deze zorgen straks in het voorjaar ook voor mooie bloesems. Appel- en perenbomen heb je in allerlei formaten, van laagstam tot hoogstam, dus je vindt er vast ergens een plaatsje voor, al dan niet in een grote pot of kuip. 
 6. Plant (of 'poot) rabarber, uien en knoflook in de moestuin of gewoon tussen je vaste planten. Rabarber is niet alleen lekker en gezond, maar ook mooi om te zien. Hij wordt groot, dus reken op 1 vierkante meter per plant. Ook rode kool en palmkool (Cavalo nero) zorgen in de winter voor eetbaar én decoratief blad. Aardbeienplantjes in pot, hangmand of de volle grond kun je nog een keer vloeibare voeding geven.
 7. Op kale plekken in de moestuin kun je 'groenbemesters' zaaien. Deze verbeteren de grond en gaan onkruid tegen. Kijk in ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde bij de zakjes zaad van de bladrammenas, gele mosterd en incarnaatklaver. 
 8. Blijf slakken verwijderen en op afstand houden, met cloches, cacaodoppen, koperringen, grit en/of fijngemalen eierschalen. Controleer de rozemarijn, salie en lavendel op het mooie, maar vraatzuchtige en verwoestende 'rozemarijngoudhaantje'. Deze kever maakt helaas opmars in (moes)tuinen en kan je kruidenplanten akelig kaal vreten. 
 9. Verwijder afgevallen blad van het gazon en uit de vijver. Verwijder ook algen, kroos en dood, rottend materiaal onder uit de vijver. Laat alles eerst een nachtje aan de waterkant liggen, zodat insecten en kleine dieren zoals kikkers weer de vijver in kunnen plonsen. Span daarna een net over de vijver om herfstbladeren op te vangen.
 10. Kijk in ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde alvast bij het ruime assortiment voorjaarsbollen. Vanaf eind september kun je ze in de volle grond en in potten planten. Begin met de eerste voorjaarsbloeiers, zoals blauwe druifjes, krokussen, mini-irisjes (Iris reticulata) en sneeuwklokjes. Stop deze bloembolletjes zo snel mogelijk na aanschaf in de (pot)grond, want ze drogen snel uit. 

Haal alles in huis en tuin om lekker te kunnen nazomeren! Kom langs in ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 20 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Groene Vaderdag cadeaus

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...
Creëer schaduw in een 'coole' tuin

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...
Onze winkels