Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Woonplant van de Maand juni: lepelplant

Woonplant van de Maand juni: lepelplant

In juni 2015 staat de Lepelplant, ook bekend als Spathiphyllum, op een voetstuk als Woonplant van de maand juni!

Het verhaal van de Lepelplant
De officiële naam van de Lepelplant, Spathiphyllum, is afgeleid van de Griekse woorden voor kolfschede en blad. De plant krijgt sinds een paar jaar extra aandacht door de NASA Clean Air Study. Deze had als doel schone lucht in ruimtestations te onderzoeken en de Lepelplant kwam naar voren als bovengemiddeld luchtzuiverend. 

Alle planten absorberen koolstofdioxide en laten zuurstof vrij; NASA beveelt daarom aan om 15 tot 18 grote planten in een huis van 160 vierkante meter te hebben. De hoeveelheid grond is ook belangrijk, omdat micro-organismen in de grond ook kleine hoeveelheden luchtverontreinigingen absorberen.

De productie van de Lepelplant
De Lepelplant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela, een echte schaduwplant die van een warme, vochtige omgeving houdt. In 1870 werd de plant in Europa geïntroduceerd en maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling mee. Waren er in de jaren ’80 van de vorige eeuw nog enkele soorten afkomstig uit de soort walisii, nu bestaat er een grote hoeveelheid cultivars. 

Waar moet u op letten bij de aankoop van Lepelplant?

  • Afmetingen en verschijningsvorm. Bij de inkoop van Lepelplant letten we vooral op de potmaat, de diameter en dikte van de plant, de grootte van het schutblad, de groeiwijze van de plant: compact of los, het aantal knoppen of bloemstelen per plant en de rijpheid. 
  •  Gezondheid. Daarnaast is het belangrijk dat de plant gezond is, zonder ziekten en plagen. 
  • Beschadigingen. Wanneer de bloeiwijze of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag. 
  • Blad en bloem. Ook kunnen er uitgebloeide bloemen aan de plant zitten of kan de plant geel blad hebben. Vlekken op het blad door kouschade of verbranding door zon zijn ook mogelijk. Andere dierlijke of plantaardige aantastingen komen gedurende de afzetfase bijna niet voor. 
  • Vocht. Soms kan de plant slap hangen, doordat de potkluit te droog is.

Lepelplantassortiment

De Lepelplant behoort tot de familie van de Araceae (aronskelkachtigen) net als de Anthurium en Zantedeschia, vanwege de overeenkomst in de bloembouw. 
We kennen ruim 50 verschillende cultivars Lepelplant, die bijna allemaal witte bloemen hebben of soms enigszins groen zijn. Veredelaars proberen zoveel mogelijk bloemen te krijgen, of hele grote bloemen. Het aantal bloemen en de grootte van de bloem moet in verhouding staan met het gewas van de plant.
Het blad is mooi groen, op een enkele bonte cultivar na. Het verschil tussen de cultivars is te zien door te letten op plant-, blad- en bloemgrootte. Tegenwoordig komen we ook planten tegen met geverfde bloeiwijzen. 

Verzorgingstips
De Lepelplant is een easy care product. De plant vraagt een lichte standplaats, uit de felle zon bij zo’n 18-22 °C. Geef de plant regelmatig lauw water. Wanneer het blad slap hangt, is de potkluit uitgedroogd. Regelmatig sproeien met lauw water vindt de plant lekker, net als plantenvoeding. Ook uitgebloeide bloemen verwijderen is raadzaam. 

Om de plant meerdere jaren in bloei te brengen is een winterse rustperiode nodig. Zet de plant bij een temperatuur van 15 °C ongeveer zes tot acht weken op een lichte plek en hij zal daarna weer rijk bloeien. In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras, maar pas op voor felle zon. 

Creatieve tips voor de Lepelplant
De Lepelplant is door de bijzondere luchtzuiverende eigenschappen erg populair. Het plaatsen van een groep planten in ruimtes waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals scholen, kantoren of kantines, bieden volop mogelijkheden. Combineer de planten daar met trendy potten die aansluiten bij de doelgroep. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Onze winkels