Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Wat te doen in de tuin in augustus?

Wat te doen in de tuin in augustus?

Zonovergoten, warme dagen worden afgewisseld door dagen met flinke hoos-, storm- en onweersbuien. Het is dus luieren of redderen geblazen. Belangrijke klussen en klusjes om niet te vergeten in augustus:

  • Geef regelmatig water. Deze zomer is de droogste in twintig jaar, dus een incidentele regenbui zal de schade niet verhelpen. Alleen als er een paar dagen achter elkaar flinke buien vallen is de grond ook in de diepere lagen voorlopig weer voldoende vochtig. Zet bij aanhoudende droogte in de avonduren of vroeg in de ochtend de sproeier aan of laat dan de tuinslang twee uur lang druppelen op de droogste plekken in de borders en het gazon. Vergeet ook de pot- en kuipplanten en de hanging baskets niet regelmatig water te geven.
  • Geef bloeiende potplanten iedere twee weken vloeibare mest.
  • Bind de ranken van klimplanten op en controleer of hoge, ijle planten, zoals riddersporen, genoeg steun hebben als het gaat stormen of hozen.
  • Blijf onkruid wieden en verwijderen.
  • Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van dahlia’s, begonia’s, rozen en potgeraniums (Pelargoniums) voor een langere bloei.
  • Verzamel zaden van een- en tweejarige bloeiers als eenjarig ridderspoor, stokroos, siertabak en juffertje-in-het-groen (Nigella). Zaai ze uit op de gewenste plek en bewaar een deel ervan om in het vroege voorjaar uit te zaaien of cadeau te doen aan andere plantenliefhebbers.
  • Neem stekken van pot- en kuipplanten als Pelargoniums en fuchsia’s.
  • Vul lege plekken in de border op met zomerbloeiers in pot, zoals dahlia’s.
  • Plant herfsttijloos (Colchicum), herfstkrokus, herfstasters, chrysanten en tuincyclamen voor kleur in de nazomer.
  • Snoei hagen en struiken als buxus en liguster op een bewolkte dag in vorm. Wacht met de (Leylandii-)coniferen en taxus tot september.
  • Snoei de klimhortensia na de bloei plat terug tegen de gevel of schutting.
  • Snoei de uitgebloeide lavendel terug, maar laat er altijd nog wat fris grijsgroen blad aan (nooit terugsnoeien tot in het oude hout, want dan zal de plant niet meer bloeien).
  • Snoei fruitbomen. Kort lange, jonge en opgaande scheuten in en verwijder aangetaste, zieke takken. Ook bessen- en bramenstruiken kunt u na de oogst terugsnoeien.
  • Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte dag of in de avond. Strooi een laag maaisel uit in de borders om onkruid tegen te gaan en vocht vast te houden. De wormen zullen het grasmaaisel bovendien omzetten in voedzame humus.
  • Zaai of plant veldsla, ui, spinazie, boerenkool, rode kool en Chinese kool.
  • Houd onze uitverkoop in de gaten voor voordelig geprijsde tuinmeubels en -accessoires.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Onze winkels