Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Eetbare bloemen

Eetbare bloemen

Iedereen is tegenwoordig aan het moestuinieren; in de tuin, de vierkante-meterbak, in potten of op de vensterbank. Zelfs als je denkt dat er niets eetbaars in je tuin of in de potten op je balkon groeit heb je vaak stiekem toch lekkere, verse ingrediënten bij de hand. Al zijn sommige ervan bijna zonde om te oogsten, zó mooi zijn de meeste eetbare bloemen. Daar heb je dus dubbel plezier van, want ze fleuren zowel je tuin of balkon als je bord op. En je kunt de meeste nu nog zaaien!

Eenjarige bloemen om op te eten

 • Komkommerkruid, ook wel borage of bernagie genoemd, krijgt stervormige hemelsblauwe bloemen met een lichte – jawel – komkommersmaak waarmee je een salade of dessert prachtig kunt garneren.
 • De vrolijke gele, rode en oranje bloemen van de Oost-Indische kers hebben een peperige smaak en zijn onder andere lekker op een boterham met kaas.
 • Zelfs Afrikaantjes zijn eetbaar. De enkelbloemige kun je zo over de sla strooien, van de dubbele pluis je de bloemblaadjes er eerst uit. Of zet er thee van; lekker en kalmerend voor de spijsvertering.
 • Goudbloemen worden niet alleen in veel verzorgingsproducten en medicinale middelen verwerkt, maar kun je ook eten en los over de sla of een dessert strooien.
 • Zelfs de bloemen van viooltjes kun je eten, gesuikerd over gebak of frisgewassen over de salade. Ze hebben weinig smaak, maar zo’n bloemenmix ziet er altijd heel leuk uit.
 • De blauwe bloemen van de korenbloem smaken naar kruidnagel.
 • Kamillebloemen zijn ideaal om een lekkere thee van te trekken, die onder andere ook nog eens een kalmerende en antibacteriële werking heeft.

Bloemen van kruiden en groenten

De artisjok, waarvan je zo lekker met een knoflook-kruiden-oliedip kunt smullen nadat je hem gekookt en ontleed hebt, is niets anders dan de bloem van de artisjokplant. Veel mensen staan er niet bij stil dat je ook de bloemen van heel veel kruiden en groenten kunt eten.

 • De lila bloemhoofdjes van bieslook hebben een pittige (bieslook)smaak, die goed past bij een kaasplankje, salade of in de soep.
 • Lavendelbloemen hebben een parfumsmaak, die niet misstaat in een salade of verwerkt in brood, cake, ijs of jam.
 • Courgettebloemen zijn in Italië een favoriet ingrediënt. Verwijder de stamper en meeldraden en maak ze schoon met keukenpapier. Heerlijk met een zachte vulling van roomkaas of gedrenkt in een bierbeslag, gefrituurd of gebakken.
 • Van de meeste kruiden kun je lekkere thee zetten. Kruiden als citroenmelisse, citroenverbena en (ananas- of aardbeien-)munt zijn makkelijk in potten te kweken. Munt kun je zelfs beter in een pot kweken dan in de volle grond, want het is een enorme woekeraar.

Eetbare bloemen van vaste planten

Iedereen kent wel gesuikerde rozenblaadjes, vaak te vinden op een romantische bruidstaart. Maar ook de bloemen van de slanke sleutelbloem kun je gesuikerd op gebakjes of een cake gebruiken.

 • Proef eens van de enkele bloemen van de daglelie (Hemerocallis). Ze hebben de beet van knapperige sla en smaken wat zoet; de oranje enkelbloemigen smaken zoeter dan de rode soorten, die licht peperig smaken. Blancheer de bloemen eerst een paar minuten en gebruik ze als garnering of vul ze met ijs. Of vul ze met rijst en rivierkreeftjes en bak ze even.
 • Van de bloemen van de Monarda of bergamot kun je heerlijke (bergamot)thee zetten, maar je kunt ze ook als garnering gebruiken.
 • De bloemen van de tuinanjer (Dianthus) smaken naar kruidnagel en zijn lekker met fruit of in een salade.

Extra tips om te smullen uit eigen tuin

 • Eet alleen van bloemen en planten waarvan je zeker weet dat ze onbespoten zijn en waar geen honden of katten op geplast kunnen hebben. Maak ze sowieso altijd goed schoon onder de kraan.
 • Leer kleine kinderen dat er ook giftige planten en bloemen bestaan.
 • Maak eens bloemenboter in plaats van kruidenboter.
 • Vries eetbare bloemen in ijsblokjes in en serveer deze op een tuinfeestje in de ijsthee, limonade of een cocktail.
 • Ook veel onkruid is eetbaar, zoals paardenbloemblad en paardenbloemen, zevenblad, heermoes en brandnetel – mits onbespoten.

Tuinier smakelijk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Onze winkels