Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Nu doen: zomerbollen planten

Nu doen: zomerbollen planten

Terwijl we volop genieten van de bloeiende voorjaarsbollen zoals tulpen en narcissen, hebben we in ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde de zomer al in de bol. Letterlijk! Want nu de kans op vorst zo goed als verdwenen is, is het tijd voor het planten of oppotten van zomerbollen. Dat kun je nog doen tot eind mei. Kom gezellig langs en bekijk ons kleurrijke aanbod.

Zomertoppers voor tuin, terras, balkon en vaas

Beleef de nodige voorpret en ga met vooruitziende en positieve blik aan de slag met zomerbollen, -knollen en -wortelstokken. Deze aantrekkelijke zomertoppers, zoals dahlia's, gladiolen en begonia's, bloeien rijk en lang in allerlei mooie kleuren en vormen. De meeste zijn ideaal om potten en bakken mee te vullen, zodat je er op je (dak)terras of balkontafel een zomer lang van kunt genieten.

Soorten zomerbollen

In ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde heb je nu ruime keuze uit zomerbollen, van de rare spinachtige knollen van dahlia's tot de aardappelvormige knollen van calla's of zantedeschia's. De knollen en bollen zelf zien er niet bepaald aantrekkelijk uit, maar ze produceren straks mooi blad en dito bloemen. Veel ervan leveren ook goede snijbloemen voor een vers boeket in huis of op de tuintafel. Sommige verspreiden ook nog eens een heerlijke geur, zoals lelies, Abessijnse gladiolen, de Kaapse hyacint (Galthonia) en de chocoladecosmea (Cosmos atrosanguineus). Straks zijn deze overigens ook in volle bloei in ons tuincentrum verkrijgbaar.

Zomerbollen, -knollen en wortelstokken planten in 3 stappen

Heb je mooie zomerbollen in ons tuincentrum uitgezocht of heb je nog bollen van vorig jaar liggen, dan is het tijd om ze te planten. Volg het stappenplan hieronder en geniet straks van fantastische kleuren in de tuin of op het balkon.

  1. Graaf met een schepje een plantgat op een beschutte, zonnige plek in de tuin of in een grote pot of bak. Zomerbollen en -knollen moeten net als voorjaarsbollen zo'n twee tot drie keer zo diep de grond in als ze groot zijn. Begonia’s en dahlia’s zijn uitzonderingen: die plant je nèt onder de oppervlakte.
  2. Houd een plantafstand van zo'n 10 centimeter aan voor kleine bollen. Voor gladiolen is 12 centimeter een goede afstand, voor begonia’s circa 25 centimeter, voor lelies 30 centimeter en voor dahlia’s zo'n 40 centimeter. Leg de bollen en knollen in het plantgat en doe een stap achteruit om te kijken of het past.
  3. Bedek de bloembollen met verse tuinaarde of potgrond. Druk de aarde goed aan en geef ze direct na het planten een flinke plens water. Door de bollen direct water te geven, voorkom je luchtbellen in de bodem. Wanneer het buiten lang droog blijft, geef je daarna nog regelmatig water, maar niet te veel en niet elke dag. De meeste zomerbollen houden (net als de voorjaarsbollen) niet van 'natte voeten'; dan kunnen ze gaan rotten. Zorg er dus altijd voor dat je bij het planten van bollen in pot kiest voor een pot of bak met een gat of gaten in de bodem. Leg vervolgens een laag potscherven en/of hydrokorrels onder in de pot of bak. Zo kan het regenwater via de onderkant weglopen en staan de bollen niet te soppen. Vul een pot nooit tot de rand toe met grond, want dan loopt het regen- of gietwater over de rand weg.

Haal jouw zomerbollen in ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
Onze winkels