Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

7 sfeervolle decembertips voor huis en tuin

Buiten is het donker, kaal en guur. We moeten ons helaas nog steeds aan de coronavoorschriften houden. In deze nare tijden proberen we het thuis – binnen en buiten – natuurlijk zo gezellig mogelijk te maken. Zeker met de feestdagen in december: Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw. Bezoek ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde en je vindt alles wat je hiervoor nodig hebt, voor elk budget en elk wat wils.

Kijk op onze kerstshow niet alleen naar een mooie kerstboom en decoraties voor je eigen huis, tuin of balkon, maar meteen ook naar sfeervolle decoraties, kaarsen en feestverlichting die je in december cadeau kunt geven. Voor in de zak van Sinterklaas, onder de boom, of gewoon als aardigheidje als je bij familie, vrienden of de buren op bezoek gaat.

Aanraders: decembercadeau(tje)s voor jezelf en een ander

1. Een kerstboom(pje)

Kerstbomen zijn er tegenwoordig in alle mogelijke soorten en maten. Echte dennen of sparren die heerlijk geuren, niet van echt te onderscheiden kunstbomen, houten of metalen boompjes, groot of klein. Met een beetje fantasie kun je ook een kamerplant, een miniconifeer of een bos amaryllissen met eucalyptustakken in een grote, stevige vaas veranderen in een soort kerstboom. Versier ze met nepsneeuw of watten, lampjes, linten, een kralensnoer, kleine kerstballen of andere winterse decoraties.

2. Kerstgroen: guirlandes, kransen, tafelstukjes...

Maak ze zelf of sla ze kant-en-klaar in in ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde. Een kerstkrans voor aan de voordeur of op tafel, gemaakt van takken of stro en mos, van walnoten of dennenappels, van gedroogde bloemen of bladeren. Geurende of kunststof guirlandes voor aan de schouw, over een kast of hangend tussen de tafellampen, versierd met linten, kralen- of een lichtsnoeren, kerststerren of uiltjes, eekhoorns en rendieren. Ook tafelstukjes zijn er in alle soorten en maten, maar het is ook heel leuk om deze zelf te maken, al dan niet met behulp van (klein)kinderen of tuinvriendinnen. Daarvoor heb je een schaal, bak of pot nodig, oasis, een (led)kaars, kerstgroen, bessentakken en een paar kleine, niet brandbare accessoires. Een bosje maretak of mistletoe hoort er met kerst natuurlijk ook bij. Strik er een mooi lint omheen en hang er met een kerstbalhaakje een glanzende ster of andere decoratie in.

3. Lichtpuntjes

Overal is wel plek voor gezellige en vrolijke feestverlichting. Of het nu binnen of buiten is, in een kamerplant, voor het raam, in een schaal met kerstballen, tegen de gevel, over de pergola, de balkonreling of aan de schutting. Kaarsen, windlichten, lantaarns, vuurkorven, vuurschalen, lichtsnoeren, lichtnetten, lichtslangen, verlichte kerstfiguren, stralende kerststerren. De keuze is reuze, voor elk budget.

4. Bloeiende kerststerren

In huis fleuren bloeiende kerststerren (Poinsettia's), amaryllissen, begonia's, kalanchoë's en kerstcactussen (Schlumbergera's) de boel enorm op. Buiten kun je kiezen voor potten en manden met bloeiende kerstroos (Helleborus), Skimmia, heide, winterviolen, bergthee (Gaultheria) of parelbes (Pernettya), wintergroene klimop, miniconifeer, hulst, Leucothoe en/of zilverstruikje (Calocephalus brownii). Je kunt een keuze maken uit kant-en-klaar gevulde potten en bakken, maar natuurlijk ook je eigen composities maken, naar je persoonlijke smaak en stijl.

5. Wintergroen en winterkleur

Zolang het niet vriest kun je nog struiken en vaste planten in de tuin planten, maar mocht de grond al bevroren zijn, dan kun je ze nu in een grotere pot op een beschutte plek zetten en in het voorjaar een definitieve plek geven. Denk aan winterbloeiende struiken of struiken met bessen of mooi gekleurde takken, zoals winterjasmijn, kornoelje, toverhazelaar, sneeuwbal (Viburnum) en hulst. Mooi wintergroen zijn onder andere klimop, schoenlappersplant (Bergenia), de mahoniestruik, (mini)conifeer, Taxus, struikkamperfoelie (Lonicera nitida) en de Japanse broodboom (Aucuba japonica).

6. Vogelverwennerijen

Vogels zorgen juist in de winter voor vrolijkheid en leven in de brouwerij, terwijl er in de tuin verder niet veel te beleven valt. Lok ze naar je tuin of balkon met al dan niet zelfgemaakte pindaslingers, vogelpindakaas, vetbollen, strooivoer, voederhuisjes en -schalen, vorstbestendige drinkschalen, silo's met zaden en noten... Er zijn ook leuke figuren die geheel van vogellekkernijen zijn gemaakt, zoals een egel, een hart, een kerstkrans of kerstklok.

7. Buiten kokkerellen

Fervente barbecueërs laten zich natuurlijk niet tegenhouden door een beetje kou of een sneeuwvlokje hier en daar. Bij een barbecue of pizzaoven krijg je het vanzelf warm, zeker als je in beweging blijft tijdens het bereiden van lekkere gerechten voor het hele gezin. Of met een paar vrienden, een vuurkorf en een warm drankje erbij. Met een stoer leren barbecueshort over de winterjas, onder een water- en winddichte overkapping is het prima te doen. De buitenkok heeft altijd wel een accessoire dat ontbreekt of vervangen moet worden. Of het nu gaat om een goede barbecuetang, een specerijenrub voor vlees of vis, marshmallow-prikkers, een vleesthermometer, een pizzasteen of grillplaat.

Het hele team van ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde wenst je heel fijne feestdagen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zon op je bol: planten die tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zonnige (en dus ook droge) omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die goed tegen nattigheid kunnen

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Onze winkels